HET ONTSTAAN VAN DE COCKTAIL
Over het ontstaan van de cocktails is al veel gezegd en geschreven, voornamelijk onzin en in een beetje bibliotheek kun je al snel tientallen anekdotes opduiken.
We gaan 2000 jaar terug in de geschiedenis want in die periode ontstond eigenlijk al de eerste mixdrank. De oude Grieken en Romeinen voegde al smaakaccenten toe aan hun dranken. Bier en wijn was in die tijd het enige wat beschikbaar was, vaak van inferieure kwaliteit. De wijn uit die tijd, een zure substantie, is dan ook niet te vergelijken met onze hedendaagse wijn. Zo zou de Griekse geleerde                          verantwoordelijk zijn voor de combinatie van wijn honing en kruiden. Een mixdrank wat wij heden ten dage nog graag mogen nuttigen tijdens onze skivakanties n.l. de overbekende Glühwein.Vele anekdotes zijn er in de loop van de tijd ontstaan, zoals het verhaal van een ontdekkingsreiziger die een inheemse bevolking aantrof al roerend met hanenveren in kalebassen, drankjes te brouwen.
Kortom vele verhalen en altijd leuk om je gasten te vermaken.
Hippocrates
Het eerste verhaal over de cocktail dat in een boekwerk is terug te vinden, is het verhaal van                       . De auteur                                    ("die ook tekende voor het boek de laatste der Mohikanen") schreef in 1821 zijn boek "de spion". Het verhaal speelt zich af in 1780 tegen de achtergrond van de Amerikaanse vrijheidstrijd. Betsy bestierde in 1779 een herberg "Four Corners/Elmsford"   (Wetchester). Haar publiek bestond uit een bont gezeldschap van soldaten.
Daaronder waren veel officieren uit het leger van                                en een aantal Franse vrijwilligers van de franse veldheer                         . Voor de consumptie fokte Betsy zelf haar kippen, en brouwde haar eigen alcoholische
drank op basis van rum "              " genaamd ( over de samenstelling is weinig meer
bekend, maar wij weten wel dat Betsy graag en veel mint gebruikte.

Haar buurman (een fervent aanhanger van de Engelse Koning George) was een pluimveehouder
die op grote schaal jonge hanen fokte en in wijde omgeving bekend stond om hun superieure
kwaliteit. Op een dag uit jaloezie, patriottisme en afkeer stal Betsy een aantal hanen van haar
gehate buurman, en bereidde deze voor haar soldatenvolk. Op een avond verrastte Betsy zoals
een echte gastvrouw dat beaamd, haar publiek met grote schalen met hanenbouten en een groot
aantal flessen BRACERS, uitbundig versierd met de die middag geplukte en felgekleurde hanenveren. Todat halverwege de avond een van de benevelde Franse officieren opstond om Betsy voor deze geweldige culinaire avond te bedanken, en sprak onder invloed van de vele drank de legendarische woorden uit;                              niet alleen een mix van verschillende dranken, maar ook een mix van twee talen blijkt te zijn.
James Fenimore
General Washington
Lafaytte
Bracers
''Viva Le...Cocktail"
De grote doorbraak van de hedendaagse cocktails hebben we ironisch genoeg te danken aan de Amerikaanse vrouw. Door politieke reden kregen vrouwen kiesrecht met het gevolg dat alcohol, zowel consumptie als productie werd verboden. Complete drooglegging de Prohibition (1920-1933)  was een feit.
Tegen een boeiend decor van verstopte grenzen, doorlopende politiecontrole en een niet aflatende politieke druk werd het aanbod minder en minder. Aangezien alles wat verboden is, lekker is en mensen toch crea-tieve wezens zijn, sloegen de Amerikanen o.a. aan het illegaal stoken van alcohol met name drank op basis van koren was erg populair                        genoemd dit omdat deze aktiviteit in de nacht plaats vond onder het licht van de maan. Ook de georganiseerde misdaad zag zijn kans schoon om veel geld te verdienen. Wie kent niet de wilde verhalen van                  en zijn rivaal, politie-bons no.1                 . Volop werd er gesmokkeld b.v. Gin uit Engeland en Rum uit het Caribische gebied. Het gevolg was dat de kwaliteit van deze smokkelwaar vaak inferieure was. De drank werd in samen-spel met vrouwen en gokken geconsumeerd in de illegale clubs beter bekend als                       vaak in kelders en voorzien van zware voordeuren met snelle achterdeuren.
"Moon Shines"
De bartenders in deze clubs schreven geschiedenis; ten eerste ontstond er een ander soort glas. In die periode was het heel gebruikelijk dat alcohol puur genuttigd werd in kleine shot- glaasjes. Waneer dat nu in een mooi elegant coupeglas geserveerd zou worden viel het niet zo op dat er alcohol genuttigd werd. Het klassieke cocktail glas was ontstaan nu beter bekend als                         . Om de slechte kwaliteit van de alcohol te verdoezelen                 werden er ingrediënten aan toegevoegd die toen voorradig waren. (Zoals een dash droge vermouth aan de gin.) Vandaar                 dat wij aan kunnen nemen dat de klassieke cocktail bestaat, uit een zware basis (gin, whisky,of rum) plus een toevoeging.                 De bartender maakte plotsklaps furore;hij veranderde de haast ondrinkbare brouwsels in een handomdraai in fruitige,                 kleurrijke en fantasievolle drankjes, veelkleurig als een hanenstaart! In 1929, dus nog ruim voor het einde van de drooglegging waren er al ruim 120 cocktails die over het hele continent bekend waren geworden.                                                                             Tijdens de tweede wereldoorlog kregen deze cocktails ook bekendheid binnen Europa mede dankzij de G -I die daar gelegerd waren. In deze periode breekt de cocktail dan ook definitief door.
Elliot Ness
Speak-Easy's
Dry Martini glas
Een andere anekdote die ik u niet wil onthouden is, de volgende,                                 Het verhaal wil dat "Her Majestic Secret Service" daar wel goed over heeft nagedacht. James Bond komt een nachtclub binnen en bestelt op de gebruikelijke wijze zijn favoriete cocktail. Kort daarna volgen er twee geheime agenten van de KGB en bestellen lachend een Dry-Martini maar op de juiste wijze! bereid (stirred). Na nog twee ronden verlaat Bond de zaak heel fris.

Dat in tegenstelling tot de toestand van de KGB-agenten, die in
zwaar benevelde toestand niet in staat blijken te zijn om nog
de uitgang te halen. Indien een cocktail geshaked wordt komt
er altijd meer smeltwater vrij, dan wanneer deze geroerd wordt.
Vandaar dat James Bond dan ook elke confrontatie wint.
Betsy Flangan
Al Capone

Cooper