van links naar rechts;
Dry martini glas
Coupe glas "frozen cocktails"
Champagne coupe
Champagne flute
Highball glas
Collins glas
Old Fasioned glas
Shot glas
Boreaux glas
Sour glas
Het klassieke cocktail glas                           vindt zijn oorsprong tijdens de Prohibition, in die tijd werd  alcohol straight en uit shot glazen gedronken. Door de creativiteit van de bartenders in die tijd is een nieuw type glas ontwikkeld. Dat  door zijn hoge voet en zijn elegante uitwas dat door het vasthouden van de lange steel de cocktail niet snel warm werd wat de smaak ten goede kwam.
"Dry-Martini glas"
In de klassieke cocktailbar was het gebruik van glazen aan strikte regels gebonden. Veel meer dan dat nu het geval is. Met het zo goed als verdwijnen van de beroemde klassieke cocktails, als de Dry-martini of de Manhattan, raakte ook het gebruik van het voor dit soort drankjes zo typerende glaswerk naar de achtergrond.
Het gebruik van glaswerk is een van de vele facetten uit de mixkunst waar de rechtgeaarde vakfanaat zich op kan storten. Bedenk dat de aanschaf van correct glaswerk een welbestede investering kan en moet zijn. Glaswerk dat in het restaurant  bijvoorbeeld, een redelijk af-gebakende functie heeft, kan in de cocktailbar veel creatiever worden toegepast, zo kunnen probleemloos  bordeauxglazen, champagne coupes of cognacglazen van een uitzonderlijk groot formaat worden gebruikt. Glaswerk is het visitekaartje van de zichzelf respecterende mixoloog.Cocktails kunnen nog zo goed worden geshaked, als ze worden geserveerd in een glas, Dat qua karakter totaal niet past bij de cocktail of longdrink in kwestie, is het eind resultaat een tegenvaller.
                          treft men aan in vakantie folders, rijkelijk aangeklede cocktail glazen meestal afgeleid van het tulp model dat  in een decor van witte stranden met palmbomen niet misstaat.Een paar jaar terug was het nog moeilijk om dit soort glaswerk aan te schaffen, maar tegenwoordig is het redelijk eenvoudig, als men in de warenhuizen  met een creatief oog gaat speuren kunt u met verassende resultaten huis waards keren. En met een schat aan glaswerk voor een relatief lage prijs in sommige gevallen kan zelfs een elegant bierglas op hoge
voet al een lust voor het oog zijn.
Creatief glaswerk
Een van mijn favoriete glasmerken is            geïmporteerd uit Amerika, wat sterk van structuur is en mooi erotisch gevormd (met name het model                 ) werkelijk de Rolls Roys onder het glaswerk. Bijkomend nadeel is de prijs maar dan heb je ook wat.
Regelmatig vind je in cocktailboeken schitterende glas creaties, deze worden vaak speciaal ontworpen door een glasstudio vaak met maar een doel; alleen voor de foto dit glaswerk is vaak van puur kristal en te teer om mee te werken in de cocktailbar.

Een belangrijke tip is;
dat het gebruik van rietjes in coupe of dry martini glazen uit ten boze is.

Het is vanzelfsprekend dat glaswerk in heet water moet worden gewassen met name omdat er over het algemeen drankjes   in worden geschonken met een hoog suiker gehalte,  laat dus NOOIT het glaswerk staan tot de volgende morgen.
Libbey
"Hurrican"
GLASWERK