HET SAMENSTELLEN VAN EEN NIEUW RECEPT
Voordat u een nieuw recept gaat samenstellen zijn er een paar richtlijnen om rekening mee te houden. Een eerste stelregel is dat het recept eenvoudig moet zijn, we praten dan over de kunst van het minimaliseren. Ook is het belangrijk om te weten als u een basis SPIRIT gebruikt (rum, whisky, wodka, of gin) mag dat er maar slechts één zijn.

Een ieder zal zelf zijn creativiteit moeten aanwenden om een succesvol drankje te ontwikkelen, de in dit hoofdstuk genoemde onderwerpen gelden dan ook  als richtlijn. Simpel gezegd kunnen we spreken van               "accent" smaken en            "non-accent" smaken. De algemene doelstelling is om een harmonieus rond eindresultaat te creëren. Om dit op een eenvoudige manier te illustreren
Laten  we nu  met deze gegevens eens het onderstaand overzicht analyseren.
De creatie is opgebouwd uit vijf likeuren waarvan Perzik de basissmaak vormt  (dit meetkundig figuur heeft dan ook de grootste oppervlakte en is rond van smaak). De tweede smaak is banaan terwijl de onderliggende smaak abricot is. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor Amaretto als accentsmaak temeer om aan te geven dat een accentsmaak ook een zoet ingrediënt kan zijn. U kunt nu in de animatie terug zien als wij dezelfde hoeveelheid ge-bruiken als de andere smaken, de smaakpunt van de amaretto ver buiten de compositie valt.                                                                        Willen we dus een compositie die in balans is, gebruiken wij slechts een minieme hoeveelheid amaretto. De tussenliggende ruimte zal worden opgevuld met ijs en indien gewenst met sappen dit in combinatie met gekleurde likeuren kunnen we elk kleur maken die we willen.
Ronde
Scherpe
Accent
Non-accent
We proeven dus eerst en alleen maar Amaretto.
heb ik gekozen voor een meetkundig overzicht. De gebruikte ingrediënten zullen dus moeten passen binnen de basiscirkel die de creatie illustreert. De is eenvoudigste manier om dit te realiseren is om alleen ronde smaken te gebruiken die zullen altijd eenvoudig in de cirkel passen, en het eindresultaat zal dan ook een eenvoudig en vlak smaak resultaat opleveren. Maar wellicht willen wij er al "bartender-artiest" een spannend detail in bouwen "verwerken" waarvan de gast denkt! Wat proef ik nu ver weg in de achtergrond. Zo correspondeert de grote van het meetkundig figuur de hoeveelheid, en illustreert de vorm van het figuur de smaak. We kunnen spreken over "scherpe"            en "ronde"                    smaakpatronen.
Zo vallen b.v. bij de likeuren smaken als Perzik, banaan, meloen, aardbei onder de non-Accent smaakpatronen, terwijl b.v. cremé de Menthe, kokos en Amaretto echte Accent smaken zijn. Hetzelfde vindt je bij de spirits; rum, en wodka zijn typische non-accent spirits terwijl de karaktervolle gin een duidelijke accent spirit is.
Kleuren samenstellen
De opbouw van een garnering
Minimaliseren
Met deze gegevens kunnen wij nu ook de kleur van onze creatie beïnvloeden. Het vijfde item  in de voorbeeld animatie is red curaçao, de combinatie van rood en geel zal uiteindelijk een oranje creatie opleveren. De definitieve oranje kleur is afhan-kelijk van de hoeveelheid rood en geel, zo zal een zeer kleine hoeveelheid rood een lichter kleur oranje kleur opleveren. We kunnen nu alle kleurcombinatie maken zo zal geel en blauw een groen resultaat opleveren. Een kanttekening is de combinatie rood en blauw hieruit zal een paars resultaat uit voort komen, wat er vaak niet appetijtelijk uit zal zien om op te drinken.
Bij de klassieke cocktail treffen we geen of weinig garnering aan. Dat in tegenstelling tot de tropical / fancy cocktails die vaak (te uitbundig) door  enthousiaste bartenders worden gebruikt. Regelmatig zie ik dat er  grote hoeveelheden en grove stukken fruit gebruikt worden  voor de decoratie. Terwijl de garnering juist bij fancy cocktails van essentieel belang is. Een goed en subtiel aangeklede cocktail verkoopt zichzelf. Het is aan te bevelen iets meer aandacht aan de garnering te besteden.
Ook hier geldt "de kunst van het minimaliseren" vaak kan een klein stukje fruit op de juiste wijze geplaatst een groter effect hebben dan een halve ananas die op de rand van het glas is gedeponeerd. Voor het gemak zal ik hier niet het kosten aspect belichten.
Welke stappen dien je te nemen; ik Illustreer dit met een animatie;
kijkend naar de voorkant van het glas dien je de garnering links op het glas op te bouwen en wel als volgt; je kunt het vergelijken met de opbouw van een schilderij men begint met de objecten die groot en ver weg staan (wolken en horizon)om vervolgens met kleinere details naar voren te werken.
Met de opbouw van een garnering doe je dat ook. Je start met de basis dit zal in veel gevallen het grootste item zijn, om vervolgens met kleinere items naar voren te werken.
Om het visuele aspect te optimaliseren maak ik altijd gebruik van groene items, (dit vinden we ook terug in de natuur en dus ook in ons panorama schilderij) zoals een takje mint of ananasblad.                                                                    Dit zal de hele compositie perfectioneren, dezelfde truc wordt gebruikt in de keuken denk maar aan het stukje peterselie op een steak, of het takje dille op de zalm, met een cocktail is het niet anders. Als  de hele compositie klaar is bestaat de garnering uit een voor en achterkant we kunnen nu de voorkant van het glas al draaiend aan de gast presenteren.
Stappenplan