GOED GEREEDSCHAP IS HET HALVE WERK
Dit oud Nederlands spreekwoord gaat zeker op voor bargereedschap temeer er vanuit gegaan wordt dat een drankje zo snel mogelijk geserveerd wordt. Natuurlijk zal je achter een professionele bar een groot scala van gereedschappen en hulpmiddelen aantreffen.
Dit hoofdstuk is dan ook bedoeld als richtlijn voor de fanatieke hobbyshaker die zijn relaties thuis eens wil verrassen. Natuurlijk is het dan niet nodig om een heel arsenaal aan gereedschappen thuis te hebben staan. Vaak volstaat een eenvoudige standaardshaker, die bij de verschillende warenhuizen te koop is
voor relatief weinig geld.Daarentegen zal de rechtgeaarde vakidioot altijd op rommelmarkten en antiekzaken zoeken naar mooie en zeldzame shakers. Bij de laatste categorie zal het niet zelden gaan om zilveren antieke exemplaren, of minstens een shaker die uniek is door zijn vormgeving.

Bij professionele bartenders zijn eigenlijk twee shakers in de bar te vinden, waarvan de Boston shaker de bekendste en ook de belangrijkste is. (daarnaast werd vroeger ook vaak de American shaker gebruikt die veel weg heeft van de Boston shaker). Als tweede de standaard shaker.
Boston shaker
Het verschil tussen de Boston shaker en de American shaker? Over het verschil zijn vakmensen het doorgaans eens, het enige waar nog al eens over wordt gediscussieerd is welke benaming bij welke shaker hoort. De Boston shaker is van oorsprong een shaker die bestaat uit twee grote (veelal zilveren) bekers, die perfekt op elkaar aansluiten. Hetzelfde zie je bij de                           , waarvan een van de bekers vervangen is door een glas en de zilveren beker er een is geworden van roestvrij staal. Omdat inmiddels iedereen Boston shaker zegt tegen de shaker met de metalen en het glazen deel zullen we het maar zo laten.
"American shaker"
Standaardshaker
Het meest bekende model shaker bij niet-ingewijden is de standaard shaker (vroeger de                        genoemd. Dit model meestal uitgevoerd in zilver, werd het eerst gepatendeerd in Chicago 1877). Dit is een doorgaans vrij klein model, meestal van zilver of roestvrij staal. De standaard shaker wordt voornamelijk gebruikt voor het shaken van cocktails met melk of room. Wij noemen hem doorgaans dan ook de
old style shaker
room shaker.
Mengglas
Na de shakers een belangrijk stuk gereedschap, omdat voornamelijk de heldere klassieken cocktails hierin worden bereid. In het mengglas                      horen dan ook heldere dranken die voorzichtig worden geroerd. Natuurlijk kan je ook het glasgedeelte van de boston shaker gebruiken, maar het verdient de voorkeur om een origineel te gebruiken.
"mixing glas"
Barzeef
"strainer"
Omdat de Boston shaker en het mengglas niet over een ingebouwde zeef beschikken die zo typerend is voor de standaard shaker, werd de               bedacht. Een zeer nuttig en tegelijketijd een fraai ogend hulpmiddel vaak uitgevoerd in zilver of roestvrij staal. Aan de onderzijde van de strainer zit een spiraal die door zijn vorm min of meer flexibel is. Het afdekken met de strainer kan worden gecontroleerd door met de wijsvinger tijdens het uitschenken, de strainer goed op de shaker/mengglas te klemmen. Het is uit den boze om twee handen te gebruiken bij het hanteren van de strainer.
Barlepel
Om het mixing glas efficiënt te kunnen hanteren en het gebruik goed uit te kunnen voeren, is een                   noodzakelijk. Vorm en uitvoering variërend van sjiek zilver, praktisch roestvrij staal of nuttig plastic. Omdat de te roeren cocktail in het meng glas goed met de toegevoegde ijsblokjes moet worden gemixed, is een mengglas hoog.
"bar spoon"
Blender
In de moderne bar is een elektrische blender een onmisbaar stuk gereedschap. Blenders worden voornamelijk gebruikt voor tropische cocktails waarin vaakvers fruit moet worden verwerkt; de ronddraaiende messen slaan het fruit met hoge snelheid door de vloeistoffen heen. Groot voordeel is naast de snelle en efficiënte manier van werken, dat er in een mengbeker drie tot vier cocktails kunen worden bereid. Verder is de blender onontbeerlijk bij cocktails en longdrinks, die traditioneel, of op verzoek "frozen" worden geserveerd zoals de Pina Colada. Hoe langer je de motor laat draaien hoe meer bevroren het eindresultaat zal zijn.
Citruspers
Wat zeker niet mag ontbreken is een citruspers al elektrisch of handmatig., Er gaat niets boven vers geperst sap. Ook zeer handig is om een klein handpersje bij de hand te houden, om op verzoek de frisse smaak van het sap van een klein limoentje toe te kunnen voegen.
IJspret
IJs is een essentieel bestanddeel in de cocktailbar want wat is een cocktail die lauw  is?
Een stelregel is dat een cocktail altijd goed koud moet zijn.
                                                                                       Het is aan te bevelen om voor de blender crushed ijs te gebruiken om de messen niet te veel te beschadigen.Voor andere bereidingen wordt stevig ijs verlangd, om een drankje wel te koelen maar niet door te veel smeltwater een waterig eindresultaat te krijgen. Uit hygiënisch oogpunt dient men altijd een schepje of ijstang te gebruiken.
Overig
Bar maatje "jigger" om de juiste cl. af te kunnen afmeten, fruitmesje, snijplank, schenkers ( er zijn universele van kunstof op de markt ), rietjes, peper en zoutstrooiers, kurkentrekker, fruitmand, papieren servetjes of onderzetters.
Blender
Meng glas
ijs pret
Citrus pers
Citrus pers
Standaard shaker
Boston shaker
Bar zeef


Top
Top
Top
Top
Top
Top
Top
Top
Top